Helmplicht

Is een helm wel of niet verplicht? Dit kan per land verschillend zijn. Het is in ieder geval wel verstandig om een helm te dragen tijdens skiën of snowboarden. Wij raden ook iedereen aan om op onze baan een helm op te zetten. Je bent van harte welkom onze helmen te gebruiken tijdens je les, maar als je een eigen helm hebt adviseren wij die te gebruiken.

Regels per land

Land Helm verplicht? Bijzonderheden
Oostenrijk Verplicht voor kinderen t/m 15 jaar. Salzburg, Steiermark, Karinthië, Niederösterreich, Oberösterreich, Wenen en Burgenland. In Vorarlberg en Tirol is het dus (nog) niet verplicht.
Duitsland Niet verplicht.
Italië Verplicht voor kinderen t/m 14 jaar. Flinke boete bij niet dragen.
Zwitserland Niet verplicht.
Frankrijk Niet verplicht.
Polen Verplicht voor kinderen t/m 15 jaar. Flinke boete bij niet dragen.
Noorwegen Niet verplicht.
Tjechië Niet verplicht.
USA en Canada Niet verplicht.

Welke maat helm?

Een helm moet comfortabel zitten, maar zeker niet te los. Om dit te testen maak je het kinband los en probeer dan de helm dwars heen en weer te bewegen. Er mag bijna geen beweging in zitten. Buig ook je hoofd voorover. Als dan je helm goed blijft zitten, dan heb je de goed maat.

Welke soort helm?

Er zijn verschillende soorten helmen. Voor de recreatieve skiër en snowboarder is de in-mold skihelm het meest geschikt. Aan de binnenkant van een skihelm zit schuim en aan de buitenkant van de skihelm zit een hardere laag. Het schuim zorgt ervoor dat de klap die bij een val vrijkomt geabsorbeerd word. De harde schaal breekt de val en zorgt ervoor dat het schuim bij elkaar blijft. Bij een in-mold constructie zijn de schuimlaag en de harde laag in elkaar gegoten. Doordat de twee materialen in elkaar gegoten worden is het gewicht van de skihelm vrij laag.

Voor de off-piste of freestyle skiër en snowboarder is de hard-shell skihelm het meest geschikt, aangezien die beter geschikt is tegen indringende takken en stenen . Net zoals een in-mold skihelm heeft ook de hard-shell skihelm een schuimlaag aan de binnenkant en een harde schaal aan de buitenkant. Het grote verschil is dat deze twee bij een hard-shell helm niet in elkaar gegoten zijn. De harde schaal is dan ook vaak een stuk harder dan de schaal van een in-mold skihelm. De hard-shell skihelmen hebben veel voordelen, maar ook een klein nadeel. Doordat de schaal zwaarder is word de hard-shell skihelm ook gelijk een stukje zwaarder.