Actioncams

TomTom heeft onlangs een actioncam uitgebracht. Even schudden en je film is klaar om gepubliceerd te worden. Maar er zijn natuurlijk nog andere goede merken.

Je kunt een wintersportfilm met je mobiel maken, maar de mooiste resultaten boek je toch met een actioncam. Gopro verkoopt al jaren goede camera’s, maar er komen steeds meer goede alternatieven bij. Gebruik een actioncam van goede kwaliteit. Deze heeft minimaal Wifi, is schokbestendig en waterdicht, filmt HD, heeft voldoende bevestigingsmogelijkheden en filmt met minimaal 60 fps (frames per seconde, belangrijk voor mooie slowmotion beelden). Dit zijn goede actioncams:

bandit3-620x349

Hieronder enkele tips om een mooie film te maken:

1. Planning – Denk vooraf na wat je graag in je film terug wilt zien, om te voorkomen dat tijdens de montage de verhaallijn niet compleet blijkt te zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan filmfragmenten van de reis, de accommodatie, in de skilift, tijdens het skiën of snowboarden, de apres ski en het eten.

2. De muziek – De kans is groot, dat je muziek onder je film wilt monteren. De ingebouwde microfoon van een actioncam zijn niet groot en vangt vooral veel windgeruis op. De muziekkeus is natuurlijk persoonlijk, maar gaan eerder voor korter dan langer. Een film tussen de 3 – 4 minuten is ideaal. Als je je film op Youtube wilt zetten, houdt dan rekening met de muziekrechten. Youtube verwijdert namelijk de muziek als de rechthebbende niet wilt dat zijn of haar muziek op Youtube te beluisteren is. Je kunt op internet rechtenvrije muziek vinden.

3. Gebruik de verschillende opname mogelijkheden van je camera. Voor de meeste ski-opnamen zal je waarschijnlijk de ultrawide hoek gebruiken in de hoogste beschikbare framerate (zie hieronder). Echter, voor sommige toepassingen kan een smaller gezichtsveld handig zijn – bijvoorbeeld filmen uit een bewegende auto. Ook kan de time-lapse-instelling worden gebruikt om bijvoorbeeld overtrekkende wolken of de ondergaande zon te filmen.

4. Maak veel opnamen. Dit is logisch want hoe meer je filmt, hoe groter de kans dat je alle bijzondere gebeurtenissen vastlegt. Vooral nu de kosten van opslagcapaciteit fors zijn gedaald is het geen probleem om je camera vaak aan te zetten. Neem wel een reserve batterij mee, want die zal het vaak minder lang volhouden dan je geheugenkaartje.

5. Film vanuit verschillende gezichtspunten en niet alleen vanaf de helm. Monteer je camera op een (ski)stok, aan je schoen, op je ski of snowboard (dit gaat wel vaak mis, dus zorg voor een hele goede bevestiging), achteruit op je helm of op je borst. Geef de camera ook eens aan een ander, of nog mooier; film met meerdere personen tegelijkertijd. Richt de camera ook op een deel van de lucht, anders wordt het een erg witte film. Denk nog even aan je planning. Heb je alles gefilmd dat je vooraf hebt gepland?

6. (Bijna) alles ziet er beter in slowmotion. In het algemeen is het de moeite waard te filmen op de hoogste HD framerate die beschikbaar is op je actioncam  (ofwel 60 fps of 120 fps), omdat dit je de meeste ruimte geeft om de beelden te vertragen tijdens de bewerkingsproces.

7. Verwijder de beelden van een crash niet, maar gebruik ze juist in je film. Als je die in slowmotion afspeelt heb je een echte publiekstrekker.

8. Monteer op de beat van de muziek. Er zijn verschillende pakketten om je film te monteren. Gratis programma’s zijn o.a. iMovie voor Apple en Movie Maker voor Windows. De niet gratis programma’s hebben vaak wat meer mogelijkheden. Start met de muziek die je eronder wilt zetten en markeer deze iedere 4 tellen. Als je een nieuw fragment wilt starten laat dat dan gelijk vallen met de eerste tel van de maat en laat deze niet langer dan 1 maat (meestal 4 tellen) of 2 maten (2 maten) duren. De eerste tel van de maat herken je vaak doordat de zang op de eerste tel start of een bepaald thema.

Hieronder een montage van de auteur (die ook nog steeds aan het leren is ;-)). Je ziet dat de fragmenten op een eerste tel van de maat starten en dat er vanuit verschillende gezichtspunten is gefilmd.

2 antwoorden op “Actioncams”

  1. Heb jij ook nog tips of een goede voorbeeldfilm. deel deze dan met ons, dan zullen wij het artikel daarmee aanvullen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.